به گزارش خبرنگار مهر، مراسم تشییع پیکر پرفسور کاظم معتمدنژاد، پدر علم ارتباطات ایران صبح امروز در میان جمعیت انبوهی از اساتید علوم ارتباطات، مسئولین کشوری و نیز شاگردان وی در دانشکده علوم ارتباطات علامه طباطبایی برگزار شد.
حضور این افراد در این مراسم تا اندازهای چشمگیر بود که نیم ساعت قبل از آغاز رسمی این مراسم سالن شهید مطهری دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه مملو از جمعیت بود.
چهرههایی همچون محمدرضا صادق، مشاور رسانهای رئیس جمهور، احمد مسجدجامعی، رئیس شورای شهر اسلامی تهران، محمدهادی ایازی، معاون فرهنگی و اجتماعی شهردار تهران، حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیز جمع قابل توجهی از اساتید ارتباطات، همچنین چهرههایی چون حجتالاسلام محمدعلی ابطحی، رئیس دفتر رئیس جمهور اسبق، عیسی سحرخیز، عباس عبدی و ماشاء الله شمسالواعظین در این مراسم حضور داشتند.
در ابتدای این مراسم که با اجرای سهیل محمودی شاعر و منتقد ادبی برگزار شد، محمدحسین پناهی رئیس دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی در سخنانی اظهار داشت: ما در اینجا برای بزرگداشت کسی جمع شدهایم که نسبت به علم ایران به ویژه علوم ارتباطات و علوم اجتماعی بسیار علاقمند و دلسوز بود و همواره به فکر توسعه همه جانبه آن بود؛ کسی که با نگاه نقادانه به این علم تلاش در بهبود آن داشت.
وی ادامه داد: ما امروز کسی را از دست دادهایم که با همه ما رابطهای صمیمی و بسیار عمیق داشت و او را مانند برادری به خود نزدیک میدیدیم.
پناهی همچنین گفت: با وجود اینکه او خود موسس دانشکده علوم ارتباطات است، پس از تاسیس آن هم همواره دلسوزانه در راه ارتقای آن قدم برداشت و ما در تمام این سالها شاهد دلسوزی فراوانش بودیم و اینکه چطور همت والایی برای پیشبرد اهداف علمی کشور از خود نشان داد.
رئیس دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه افزود: مرحوم معتمدنژاد این امکان را داشت که در بهترین دانشگاههای دنیا تدریس کند، اما با همه مشکلات و سختیهایی که شکل دادن به یک رشته علمی در ایران داشت پذیرفت که در کشورش بماند و با همه توان در خدمت رشد علمی کشورش باشد و هرگز هم از این موضوع افسوس نخورد که چرا تدریس را در دنیا رها کرده و در ایران مانده است. البته دکتر معتمدنژاد خودش را محدود به یک مکان خاص نمیدید.
وی در پایان اظهار کرد: از آرزوهای بزرگ دکتر معمتدنژاد شروع دوباره فعالیت دانشکده ارتباطات بود که خوشبختانه در زمان حیاش شاهد شکل گیری رسمی آن بود، اما نتوانست شاهد شروع به کارش شود و ما امیدواریم تا بتوانیم به این خواسته او تحقق ببخشیم.
در ادامه این مراسم، حسین سلیمی سرپرست دانشگاه علامه طباطبایی نیز در سخنانی اظهار داشت: مرحوم معتمدنژاد، نشانه و نماد استادان صبور و مظلوم علوم اجتماعی در ایران بوده است که ایستادگی کردند و دانشکده علوم ارتباطات را در ایران بنا نهادند و با دانش عمیق و شناخت خود به پرورش دانشمندان پرداختند. به همین خاطر است که میتوان او را نماد کوشش علمی عمیق در توسعه دانش علوم اجتماعی در ایران دانست.
وی ادامه داد: ارتباط روحی عمیق معتمدنژاد با شاگردانش؛ چه آنها که با واسطه با او در ارتباط بودند و چه آنها که بیواسطه او را میشناختند و از نزدیک با او کار کردند، باعث شد که او نه تنها در صحن و تریبون دانشگاه که در قلب تمام دانشجویان و جامعه علمی کشور جای داشته باشد.
سلیمی افزود: حضور و تاثیر استاد معتمدنژاد چه در زمان حیاتش در دانشگاه و چه امروز که فوت کرده است این معنا را میرساند که بازنشستگی برای اساتید علوم اجتماعی معنا ندارد. آنهایی که سعی کردند با بازنشستگی حضور او را کمرنگ جلوه دهند، امروز با مشاهده این جمعیت میتوانند بفهمند که تاثیر او جقدر است و بازنشستگی برای وی معنا ندارد.
در ادامه این مراسم، محمدرضا صادق، مشاور رئیس جمهور به قرائت پیام تسلیت حجتالاسلام دکتر حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران به مناسبت درگذشت دکتر معتمدنژاد پرداخت.
در بخشی از این پیام که خطاب به فرزندان، بستگان، شاگردان، دانشوران ارتباطات و توسعهپژوهان جامعه علمی کشور داده شده بود، آمده است: خدمات ارزنده دکتر معمتدنژاد در توسعه علم ارتباطات در ایران ماندگار و در خور قدردانی مدام است. شایسته است دستگاههای پژوهشی به نحو شایسته دانش، منش و روش او را که تجلی اعتدال در عمل بود، پاس بدارند.
هادی خانیکی، استاد ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی سخنران دیگر این مراسم بود.
وی در سخنان خود با تشکر از تمام جمعیت حاضر در سالن اظهار کرد: اگر آقای معتمدنژاد، نام پدر ارتباطات ایران را گرفته این عنوان از میان هیاهوها به وجود نیامده و جایی هم تصمیم نگرفته است که به او این عنوان را بدهد. او برای علم ارتباطات پدری کرد و بزرگی تا توانست پدر این علم و بزرگ آن شود. او با جامعه علمی به گونهای رفتار کرد و آن چنان به شاگردپروری پرداخت که همه بتوانیم او را پدر خود بدانیم.
وی افزود: متاسفانه دکتر معتمدنژاد در دوران حیات خود جفا دید و نابهنگام بازنشسته شد. یادم هست در آخرین سخنرانیاش به همین موضوع اشاره کرد و گفت من معلمم و معلم هیچگاه بازنشسته نمیشود.
خانیکی افزود: تقدیر شگفت روزگار این بود که مرحوم تهرانیان و معتمدنژاد هر دو در وضعیتی بمیرند که یکی سالها و دیگری ماهها نتوانسته باشد با دوستانش در ارتباط باشد.
این استاد دانشگاه در ادامه با تاکید بر برگزاری بزرگداشت دکتر معتمدنژاد در هفته آینده در دانشگاه علامه طباطبایی گفت: امیدوارم درباره جایزه ملی دکتر معتمدنژاد تا هفته آینده تصمیمگیریهایی شود تا بتوانیم آن را به پژوهشها، مقالات، پایان نامهها و تالیفات برتر اعطا کنیم.
یوسف اباذری از شاگردان مرحوم معتمد نژاد نیز دیگر سخنران این مراسم بود که با اشاره به بنیانگذاری رشته ارتباطات توسط معتمدنژاد گفت: بخشی از این رشته آکادمیک و بخش دیگری هم آمیخته به زندگی و ماجراجویی است و من یادم هست که آخرین بار هنگامی که در دانشگاه امام صادق (ع) در خدمت استاد معتمدنژاد بودیم ایشان عنوان میکرد که نگران وضعیت روزنامهنگاری در ایران است که به حق هم بود.
اباذری افزود: مجلس ترحیم در عین حال مجلس نوزایی نیز به شمار میرود. ما اجازه میگیریم و اندوه این مجلس را تقدیم زندگی میکنیم و میگوییم راهی که او رفته را ادامه خواهیم داد؛ با امید به اینکه توان و نیروی تازهای در ما پدید آید تا علم و هنر را با توان بیشتری به پیش ببریم و شاهد بالندگی رشته ارتباطات باشیم.
آخرین سخنران این مراسم حجتالاسلام سیدمحمود دعایی نماینده ولی فقیه و سرپرست روزنامه اطلاعات بود. وی با اشاره به خاطره حضورش در مراسم بزرگداشت دکتر معتمدنژاد در دانشگاه علامه گفت: فروتنی و بیادعایی بزرگترین ویژگی مرحوم معتمدنژاد بود. وقتی با او صحبت میکردیم با آنکه سرشار از علم بود، اما حس میکردیم که در حال صحبت با همتای خود هستیم و جمعیت امروز هم به نظر من دلیلی بر همین مدعا و به پاس حقشناسی برای او است.
در پایان این مراسم پیکر استاد معتمدنژاد روی دستان شاگردان و اساتید علوم ارتباطات از محل دانشکده تا میدان شهید مصطفی احمدی روشن (سلماس سابق) تشییع و برای دفن به قطعه نامآوران بهشت زهرا منتقل شد.
نظر شما